11 April 2009

Ben 10 + 2


Along with his not so ready ben 10


Angah posing with his ready ben 10


Hi all.... as i promised ealier... i ve done 2 single quilted or may i call it comforter as not much quilting required. I bought an ordinary fabby, then i just sewthe top, the batting n the backing together. i tried hand quilt as the batting was so thick n my sewing machine cant afford the pressure. the hand quilt was just for the round pattern. I managed to finished it n the boys were so happy. Actually i wanna try Ben 10 applique which done by Sis Niena for her son, but im running out of time as i need to concentrate on my smocking projects...maybe next time i will try.



15 comments:

Lynna said...

EIIIII sukernyer anak2 awak dapat ben 10 nyer quilted comforter ;)

Sharifah said...

hi lynna... ,e,amh suker giler.... tapi mase tido.... org ke lain .. comforter ke lain ...hihihi

niena said...

ni klu si ayie nampak nie sure dia nak I buat kan lg satu cam nie plak!! aduss. anyway, nice work pah!!

Sharifah said...

tq kak... tapi its so simple compared to ayie s ben 10. :)

really admired yours

Alviana said...

so cute! the boys must be super happy. Nicely done kak pah. :)

zakiah said...

Pandainya puan membuatnya

saya sendiri tertarik...inikan pula kanak-kanak... hasilkan barang untuk kegunaan sendiri, lebih bnyk kepuasan..

saya pernah cuba menjahit comforter tetapi mesin jahit saya tak boleh nak digunakan untuk tujuan itu..

adakah saya perlu beli tapak yang sesuai?

terima kasih

salam ukhuwah
zakiah

Sharifah said...

salam zakiah..

tq visit blog saya..

mesin jahit pah pon mesin biase je..nak jahit quilting yg bercorak memang tak bole... ade mesin khas

api pah jahit lurus bole .. n now sedang belajar buat hand quilt, jahit tangan... tapi tka brape kemas lg.

ade mesin yg bole jahit beraneka paten quilting.. macam bernina.. tu pun ade blogger pah yg guna...

ok selamat mencuba

zakiah said...

Emmm terima kasih Puan pah atas ilmu yang diberikan...

mungkin satu hari nanti, jika berkesempatan; saya perlu pi ke wakil singer untuk bertanya mengenai hal tapak mesin jahit itu...

buat masa ini, ia cuma boleh jahit kain yang nipis seperti baju dan langsir...'
jika jahit yang tebal seperti comforter... memang tak boleh nak ditarik langsung... jarum pula yang patah.

adakah boleh saya jahit menggunakan tangan untuk comforter?

tq

salam ukhuwah

Sharifah said...

salam zakiah.... memang pah ade tapak untuk jahit comgorter yg tebal.. try la tanya singer.. pah guan mesin jenome sebb dulu belajar kat epal kraftangan

nak jahit guna tangan pon bole tapi pah tak pernah cuba semua proses hand quilt..

tapi ramai bloggers kat list pah hand quilt... memang teruja tengok kakak ni bole siapkan quilt dgn hand quilt..

Sharifah said...

hi alviana... tq tq tq.. :)

Aida said...

pah...cantik ben-10 u ...nasib baik adam tak tgk blog klu tak parah lah k.aida...

Dionne said...

What happy boys with their new quilts! I love the hand coming around that second picture!
Cheers,
Dionne

Sharifah said...

hi k.aida.. tq... pah buat terpaling simple jek kak... teringin nak buat hand quilt cam akak buat... tapi blom berkemampuan dari segi masa n kesabaran :)

Sharifah said...

hi dionne....they are much happier then ever...
tq

Sharifah said...

hi dionne....they are much happier then ever...
tq